Ga naar de inhoud

Verbreden

Langzamerhand krijg je meer gevoel bij het programmeren. Het wordt nu tijd om wat breder te kijken. Daarvoor kun je aan de slag met keuzedelen. Als je een MBO-opleiding volgt zijn keuzedelen een verplicht onderdeel. Binnen het Friesland College is er een groot aantal keuzedelen waar je uit kunt kiezen. Daarnaast bieden we vanuit de opleiding een aantal keuzedelen aan die gericht zijn op het verbreden van kennis en vaardigheden gerelateerd aan het beroep. Bijvoorbeeld ‘Virtual en Augmented Reality’  of ‘Special Input-Output’. Uiteindelijk zul je aan 4 keuzedelen moeten werken en hier ook een examen voor moeten doen.

Bij de keuzedelen die door de opleiding aangeboden worden, werken we op een standaard manier. Dat betekent dat je in overleg met jouw coach een (oefen-)opdracht kiest voor het keuzedeel waaraan je gaat werken. Vervolgens maak je afspraken met de eigenaar van de opdracht over de aanpak en uitvoering van de opdracht en ga je volgens deze afspraken aan de slag. De bedoeling is dat je uiteindelijk het gevraagde product oplevert. Is de eigenaar van de opdracht tevreden dan kun je het examen voor het betreffende keuzedeel aanvragen.

Het aantal weken dat je nodig hebt om een keuzedeel opdracht te voltooien staat niet vast. Dit is afhankelijk van de tijd die je nodig hebt. De richtlijn is ongeveer 10 weken. Het examen voor het betreffende keuzedeel bestaat uit een nieuwe, vergelijkbare opdracht. Voor het keuzedeel examen ligt de doorlooptijd van het examen wel vast. Verder moet je weten dat het verplicht is om in ieder geval 2 van de keuzedelen die de opleiding aanbiedt te volgen. De andere 2 keuzedelen mag je ook kiezen uit het volledige aanbod van het Friesland College.

Naast het werken aan de keuzedelen is er een dagdeel gepland in de taal-rekenwerkplaats voor rekenen en Nederlands. Nadat je gestart bent met de oefenopdracht voor het  eerste keuzedeel kun je ook beginnen met Engels. Hiervoor ga je naar het Talencentrum op het voor de opleiding gereserveerde dagdeel.

Deze fase wordt als volledig afgerond gezien nadat je 4 keuzedelen (waarvan 2 verplicht te kiezen uit het aanbod van de opleiding) met een voldoende resultaat hebt gehaald en aan de diploma eisen voor Nederlands, Engels en rekenen hebt voldaan.